העיר טביליסי היא ללא כל צל של ספק אחת הערים המרתקות במזרח אירופה, ולמעשה באירופה כולה. היעד הפופולרי הזה מציג שילוב מנצח של היסטוריה עשירה, תרבות, חיי לילה, מסעדות ועושר תיירותי רב. אחת מיני ההפתעות המתגלות על ידי התיירים בטביליסי בירת גאורגיה, היא הפוניקולר – אמצעי תחבורה ציבורית שלא תוכלו למצוא בכמעט שום יעד אחר בעולם. מה זה הפוניקולר, למה הוא טוב והאם הוא מומלץ? כל מה שצריך לדעת לפני ביקור בפוניקולר של טביליסי.
פתרון מיוחד לכל יעד - טביליסי מציגה את הפוניקולר
תחבורה ציבורית היא נושא אפור למדי, אך קריטי ביותר בעת טיול בחו"ל. בעיקר כמובן רלוונטי הדבר כאשר בתור תיירים אנחנו ברוב המקרים לא נהיה עם רכב, ונצטרך להסתמך על מערכת התחבורה הציבורית המקומית. ערים רבות בעולם הבינו כבר שמומלץ להשקיע בתחבורה הציבורית, כאשר אחד היתרונות הוא כאמור הפיכת חייהם של התיירים לפשוטים יותר, כמו גם כמובן לטובת המקומיים.
העיר טביליסי שמה לעצמה למטרה להנגיש את העיר בצורה המיטבית, תוך כדי התייחסות נקודתית לאתרים אשר ההגעה אליהם מאתגרת יותר. בשל תנאי השטח בעיר, וריבוי האטרקציות, התגלה הצורך המיידי בפוניקולר – מעין רכבת קלה אשר נוסעת במעלה ובמורד ההר.
הפוניקולר משמש להסעת מבקרים אל פסגת הר ה"מתאצמינדה" (Mtatsminda) – שם ממוקמים להם פארק נהדר, מסעדות מפורסמות ומגדל הטלוויזיה של טביליסי. מיותר לציין שהנוף הנשקף מפסגת ההר מרהיב ביותר ושווה כל רגע. גם המסעדות עשו לעצמן שם טוב מאוד עם השנים, ומבקרים רבים מגיעים במיוחד בכדי לבקר בהן. בנוסף תמצאו במתחם הגדול פארק שעשועים לקטנים ולגדולים – וכל אלו לצד בארים, בתי קפה ואפילו מועדון לילה. התחנה התחתונה של הפוניקולר מגיעה למרכז העיר, ומציעה גישה נוחה לכל שאר היעדים בטביליסי.
בדרך לפסגה. הפוניקולר של טביליסי
קרונות הפוניקולר מרשימים וגדולים – ויכולים להכיל עד כ60 נוסעים במקביל. הדרך אל הפסגה מלאה נופים משגעים של העיר טביליסי. לפוניקולר יש למעשה 3 תחנות – התחתונה במרכז העיר, העליונה בפסגת ההר – ותחנה שלישית באמצע – אם תבחרו לרדת בה, תוכלו לבקר בכנסיית "דוויד האב" (Church of Father David), אשר מהווה חלק בלתי נפרד מהמתחם כולו.
הנסיעה כולה ממעלה ההר לתחתיתו אורכת בסך הכל 3 דקות, מומלץ לא לפספס אף רגע, מכיוון שהנופים בדרך עוצרי נשימה.
קצת על הסיפור של הפוניקולר של טביליסי
הרעיון הראשוני נולד בתחילת המאה העשרים, ותמציתו הכללית הייתה ליצור מעין מפלס נוסף לעיר טביליסי. כל החלק העליון אמור היה להיקרא "טביליסי העליונה" (Upper Tbilisi) ועיקרו אמור היה להתרחש במתחם "מתאצמינדה" שעל ההר. התשתיות כבר הונחו, הרחובות תוכננו בקפידה, ונראה היה שנותר רק אתגר אחד, אבל גדול – כיצד להתנייד ולנייד סחורה בין החלק התחתון של העיר לבין החלק העליון שעל ההר. ענקית התחבורה הבלגית, אשר הייתה זו שמפעילה את רכבת הטראם בעיר, הציגה דרך יצירתית ומעניינת לפתרון הבעיה – בניצוחו של המהנדס הבלגי אלפונסו רובי, הם הציגו את הפטנט שיפתור את אתגר הניידות אל ההר וממנו – הפוניקולר ! הרעיון שאולי נראה לחלקנו מעט מוכר, נלקח ממכרות הפחם, שם השתמשו במסילות מהסוג הזה בכדי לנייד את הפחם הכבד במורד ההר לאחר כרייתו.
כבר בחודש ספטמבר שנת 1903 החלה העבודה בשיתוף פעולה של מומחים רבים מתחומים שונים, שכן האתגר היה גדול ביותר. פחות משנתיים מאוחר יותר, ב27 למרץ שנת 1905, נפתח הפוניקולר לשימוש הקהל. המחיר והשימוש בתחילת הדרך היו יקרים ומסובכים, אך אט אט השתכלל המנגנון והפוניקולר הפך זמין ונגיש.
השיפוץ הראשון של הפוניקולר התרחש רק כשלושים שנה מאוחר יותר, בין השנים 1936 – 1938. קרון חדש הותקן בתחנה העליונה והוכנסו מספר שיפורים. מאז עובר הפוניקולר עבודות תחזוקה שוטפות לאורך כל השנים, ואיננו מזכיר בהרבה את המודל המקורי שנבנה עוד בתחילת המאה. הפוניקולר מושך אליו מאות אלפי תיירים ומקומיים מדי שנה, אשר מגיעים בכדי לנסוע ברכבת הייחודית הזאת, וכמובן בכדי לבקר בפסגת ההר המרשימה.
בהחלט כן. זהו אמצעי תחבורה מיוחד במינו אשר לא תמצאו כמעט בשום מקום אחר בעולם. בנוסף, פסגת הר ה"מתאצמינדה" היא יעד מומלץ ביותר ופופולרי בקרב התיירים.
הפוניקולר של טביליסי מגיע עד לפסגת הר ה"מתאצמינדה" – גובה של 710 מטר מעל העיר טביליסי.
כן. נסיעה תעלה לכם כ8 "גל" (המטבע המקומי של גאורגיה).
חד משמעית לא. הפוניקולר נחשב לאחד מאמצעי התחבורה הציבורית של העיר טביליסי, ועל כן יש להשתמש בו בכרטיס התחבורה הציבורית הייעודי – זהו כרטיס פלסטיק שעולה 2 "גל" וניתן להטעין אותו בכסף. ניתן לרכוש אחד גם במקום.
הפוניקולר של טביליסי פעיל לאורך כל ימי השבוע, לאורך כל השנה. שעות הפעילות הן החל מ9 בבוקר ועד לחצות.