גיאורגיה
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טביליסי לחובבי קולינריה – כל מה שצריך לדעת

עזרה בתכנון טיול לגאורגיה? השאירו פרטים 👇

טביליסי - עיר של קולינריה והיסטוריה

טביליסי, עיר הבירה של גאורגיה, היא שטיח תוסס של היסטוריה ותרבות.

טביליסי, שנוסדה במאה החמישית לספירה על ידי המלך וכטנג גורגסלי, הייתה כור היתוך של תרבויות שונות לאורך ההיסטוריה שלה.

שמה של העיר, שנגזר מהמילה הגיאורגית הישנה "T'pilisi", שפירושה חם, מתייחס למספר רב של מעיינות חמים גופרתיים באזור.

במהלך מאות השנים ראתה טביליסי את עלייתן ונפילתן של אימפריות שונות, כולל שלטון פרסי, ביזנטי, ערבי, מונגולי ורוסי, כל אחת מהן השאירה חותם בל יימחה על האדריכלות והתרבות של העיר.

מהרחובות המרוצפים של העיר העתיקה ועד לשדרת רוסתוולי המודרנית, הנוף של טביליסי הוא שילוב ייחודי של כנסיות עתיקות, מבנים מהתקופה הסובייטית ומבנים עכשוויים.

הסצנה הקולינרית בטביליסי

הסצנה הקולינרית של טביליסי מגוונת לא פחות מההיסטוריה שלה – המטבח הגיאורגי, המושפע מדרך המשי, ידוע בטעמיו הייחודיים ובמנות הדשנות שלו.

תרבות האוכל של העיר טבועה עמוק במסורות הגיאורגיות, שבהן הארוחות אינן רק אכילה אלא דרך לבטא אירוח ולחגוג את החיים.

ממוכרי אוכל רחוב ועד מסעדות יוקרה, טביליסי מציעה מגוון של חוויות גסטרונומיות. השימוש באגוזי מלך, רימון, עשבי תיבול ותבלינים כמו כוסברה וחילבה כחולה מעניקים למאכלים גרוזיניים את טעמם המיוחד.

מסעדות ומסעדות מקומיות בטביליסי מציעות מנות גרוזיניות מסורתיות כמו חינקאלי (כופתאות), חצ'אפורי (לחם במילוי גבינה) וצ'קאפולי (נזיד טלה), המשקפים את המורשת הקולינרית העשירה של העיר.

tbilisi culinary and food tasting tour

סיור רגלי מודרך בעקבות קולינריה ויינות מקומיים

סיור הטעימות של טביליסי הוא סיור קולינרי פופולרי המציע חוויה סוחפת לתוך תרבות האוכל והשתייה של טביליסי.

סיור רגלי זה לוקח את המשתתפים דרך פנינים קולינריות נסתרות של העיר, החל ממאפיות היסטוריות ועד ברי יין אופנתיים.

תיירים יכולים לצפות לטעום מבחר של מעדנים גאורגיים מסורתיים, בליווי יינות גאורגים מפורסמים.

הסיור מדגיש את החשיבות של מרכיבים מקומיים ושיטות בישול מסורתיות – זה לא רק על טעימת אוכל אלא גם ללמוד על ההיסטוריה והסיפורים מאחורי כל מנה.

ההגבלות מינימליות, אך על המשתתפים להיות מוכנים לכמות משמעותית של הליכה ולהיות מודעים לכל אלרגיה אישית למזון.

דגשים ומידע חשוב על הסיור

  • הסיור אורך בממוצע כ – 3.5 שעות, הגיעו מוכנים ורעבים!
  • לאורך כל הסיור יתלווה אליכם מדריך מקומי דובר השפה האנגלית, הקפידו להישמע להוראות המדריך, מומלץ מאוד להיות קרוב אליו בכל עת ולכתוב טיפים והמלצות.
  • הסיור כולל מגוון טעימות של מאכלים, נשנושים ויינות במהלך הדרך, במידה ותרצו לקנות כמות גדולה/לקנות דברים שאינם כלולים בסיור תצטרכו לשלם על כך מכספכם האישי.
  • במהלך הסיור נטעם מגוון מרובה של מאכלים, הקפידו לשאול טרם הטעימות מה כלול במנה (לשומרי כשרות, אלרגניים, צמחונים/טבעוניים).
  • נקודת המפגש טרם היציאה לסיור – ראו במפות למטה! (מחוץ ל-Dunkin Donuts, Pushkin street 1-3, Freedom Square, Tbilisi, 0105 Georgia)

לטעום את טביליסי בליווי משפחה מקומית

חוויה ייחודית נוספת היא "סיור האוכל של טביליסי במשפחה מקומית".

סיור זה מציע הזדמנות נדירה ליהנות מארוחה עם משפחה גרוזינית, ומספק תובנה אמיתית לחיים המקומיים ולמסורות הקולינריות.

המשתתפים ילמדו כיצד להכין מנות מסורתיות וייהנו מארוחה ביתית. צפו לקבל את פניכם באירוח הגיאורגי המפורסם ולעסוק בחילופי תרבות.

ההגבלות עשויות לכלול כיבוד המנהגים והשיקולים התזונתיים של המשפחה, סיור זה אידיאלי עבור אלה המחפשים להבין את התרבות הגיאורגית מנקודת מבט של מבפנים.

דגשים ומידע חשוב על הסיור

  • הסיור אורך בממוצע כ – 3 שעות, הגיעו מוכנים ובראש פתוח לנסות לטעום דברים חדשים!
  • לאורך כל הסיור יתלווה אליכם מדריך מקומי דובר השפה האנגלית, הקפידו להישמע להוראות המדריך, מומלץ מאוד להיות קרוב אליו בכל עת ולכתוב טיפים והמלצות.
  • במהלך הסיור המשתתפים יתארחו אצל משפחה מקומית, כבדו את מסורותיה והיו נעימי הליכות במהלך האירוח.
  • במהלך האירוח המשפחה תארח אתכם בסגנון תרבותי מקומי (המון המון אוכל ושתייה) במידה והנכם אלרגנים או נמנעים מאוכל מסוים, חשוב מאוד להדגיש זאת למדריך במהלך האירוח.
  • הסיור אינו כולל התניידות מבית האירוח…
  • נקודת המפגש טרם היציאה לסיור – ראו במפות למטה! (תחנת המטרו אולבארי בשעה 17:30 – אחד מנציגי החברה יפגוש אתכם מול תחנת המטרו אבלברי ויחזיק דגל כתום ממותג).

מאכלים וטעמים קולינריים שחובה לנסות בטבילסי

בטביליסי, יש כמה תענוגות קולינריים גאורגיים שאסור לפספס –  חינקאלי, כופתאת המרק הגיאורגית,חצ'פורי ועוד, Ajapsandali, תענוג צמחוני עשוי חצילים, פלפלים ותפוחי אדמה, הוא חובה לנסות לצמחונים.

Satsivi, מנת עוף על בסיס אגוזי מלך, משקפת את ההשפעה הפרסית על המטבח הגיאורגי.

לממתקים, צ'רצ'קהלה (ממתק בצורת נר) ופלמושי (פודינג תירוש) מציעים טעם של קונדיטוריה גרוזינית.

יין גרוזיני, עם תהליך יישון קווברי (כלי חימר) הייחודי שלו, הוא חוויה מענגת לחובבי יין.

תענוגות קולינריים מובילים בעיר

  • חצ'אפורי – מכונה לעתים קרובות המאכל הלאומי של גאורגיה, חצ'אפורי הוא מנה חובה לנסות.

הלחם החם ומלא הגבינות הזה מגיע בצורות שונות ובסגנונות אזוריים, כשהמפורסם ביותר הוא חצ'אפורי אדג'ארי, בתוספת ביצה גולמית וחמאה.

  • חינקאלי – הכופתאות העסיסיות ומלאות המרק הללו הן מצרך גרוזיני.

מיוצרים בדרך כלל עם בשר טחון (חזיר, בקר או כבש), עשבי תיבול ותבלינים, הם מקופלים במומחיות ונאכלים ביד, בטכניקה למנוע שפיכת המרק הטעים.

  • Badrijani Nigvzit – אופציה צמחונית מענגת, אלו הן פרוסות חצילים מטוגנות מגולגלות עם משחת אגוזים פיקנטית, לרוב מעוטרת בגרגרי רימון וכוסברה, המציעות שילוב של מרקמים וטעמים.
  • צ'קפולי – תבשיל מגרה עשוי כבש (או לפעמים עגל), עלי טרגון, שזיפים, יין לבן ועשבי תיבול, זהו חביב האביב, שנחגג בשל טעמו הארומטי והמעט חמוץ.
  • Lobio – תבשיל שעועית לבבי, לרוב מבושל ומוגש בסיר חרס – הוא עשוי משעועית אדומה, בצל, שום ותערובת של תבלינים גרוזיניים, לוביו מלווה לפעמים בלחם תירס (מצ'די) וירקות כבושים.
  • מצבאי (ששליק) – ברביקיו גרוזיני, או מצבאדי, הוא מנה פשוטה אך טעימה, נתחי בשר חזיר, טלה או בקר במרינדה משופדים וצולים על אש פחמים, לרוב מוגשים עם בצל ורוטב רימונים.
  • Satsivi – מנה גרוזינית מסורתית של הודו או עוף ברוטב אגוזים עשיר, הוא מאופיין במרקם הקרמי שלו ובתערובת ייחודית של תבלינים, כולל שום, זעפרן וכוסברה, נהנים ממנו לעתים קרובות במהלך החורף, במיוחד בסביבות השנה החדשה.
  • צ'רצ'קהלה – מתואר לעתים קרובות כסניקרס גרוזיני, צ'רצ'קהלה הוא מתוק מסורתי המיוצר על ידי טבילה חוזרת ונשנית של מחרוזת אגוזים (בדרך כלל אגוזי מלך או אגוזי לוז) במיץ ענבים מעובה, ולאחר מכן ייבושם ליצירת לעיסה דמוית נר.
  • Pkhali – מגוון ממרחים צמחוניים עשויים מירקות שונים כמו תרד, סלק או שעועית, מעורבבים עם אגוזי מלך טחונים, חומץ, בצל, שום ועשבי תיבול.

Pkhali מעוצב לרוב לכדורים קטנים ומוגש כמתאבן קר.

  • יין גאורגי – אמנם לא פריט מזון, אבל שום רשימה קולינרית מגיאורגיה לא תהיה שלמה בלי להזכיר את היין שלו.

לגיאורגיה יש את אחת ממסורות ייצור היין העתיקות בעולם, עם זנים וטעמים ייחודיים, המיושנים לעתים קרובות בקווברי (כלי חרס).

מנות אלו משקפות את המורשת הקולינרית העשירה של טביליסי, הממזגות את ההשפעות של מזרח ומערב, ומציעות טעימה מההיסטוריה, התרבות והאירוח של גאורגיה.

לסיכום,

טביליסי היא לא רק עיר אלא חוויה המשלבת היסטוריה עשירה, תרבות תוססת וסצנה קולינרית יוצאת דופן.

סיורי האוכל בעיר מציעים דרך ייחודית לחקור מסורות וטעמים גאורגים.

מסיורים רגליים החוקרים מסעדות מקומיות ועד לחוויות אוכל אינטימיות בבית של משפחה מקומית, הנוף הקולינרי של טביליסי מגוון ומסביר פנים כמו העיר עצמה.

עבור חובבי אוכל וחובבי תרבות כאחד, טביליסי היא יעד המבטיח מסע בלתי נשכח דרך טעמים והיסטוריה.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בגאורגיה מתחילה כאן

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על גיאורגיה!